top of page
Search

Het verhaal achter de klompen

Aan de noordkant van de tunnel zijn de beschilderingen te zien van een paar klompen en het gereedschap om deze te maken. Dit heeft onze kunstenares Ingeborg niet zomaar gedaan, maar met de rede dat vlak naast de tunnel vroeger daadwerkelijk een klompenmakerij heeft gestaan. Dit was bij ons bekend en daarom in het ontwerp verwerkt. Toen Ingeborg bezig was om de omlijning van de klompen op de muur te tekenen werd zij aangesproken door het echtpaar Sueters. Zij bleken de laatste eigenaren te zijn van de klompenmakerij toen deze in 1991 werd gesloten. We zijn als werkgroep uitgenodigd voor een kop koffie bij de familie die op steenworpafstand van de tunnel bleek te wonen. Hier kregen we deze video te zien die gemaakt was over de klompenmakerij. Te zien is wat het proces van klompen maken inhield en hoe dit aan het einde gedeeltelijk door machines en gedeeltelijk met de hand gedaan werd. Zo werd elk paar klompen door mevrouw Sueters met de duim beschilderd. Het echtpaar gaf aan graag zelf de klompen op de tunnelmuur te willen inschilderen (waaronder ook een stuk weer met de duim!). We vonden dit een geweldig idee en zo zijn ze al verschillende dagen hard aan het werk geweest. Wat is het nu al mooi geworden! We werden ook verrast door later een paar klompen aan te treffen onder de schildering in de tunnel die gratis beschikbaar werden gesteld, gewoon voor een gelukkige passant om mee te nemen!


Als werkgroep worden we ontzettend blij om te zien hoe de tunnel nu al verschillende verhalen met zich meedraagt. We kijken ontzettend uit naar de opening 9 oktober en nodigen iedereen dan ook uit de klompen goed te bestuderen. Dank aan de familie Sueters!


We hebben de video van Klomp tot Klomp van de klompenmakerij Sueters online gezet zodat iedereen mee meegenieten! Deze is onder de foto's te vinden.


469 views

Recent Posts

See All

1 comentário


Danielle Stern
Danielle Stern
13 de nov. de 2021

Zo een prachtig en geweldig initiatif. Oh wat ben ik vaak soirheen gewandeld of gefietsd, later gereden. De kinderen altijd gefacineerd als ze de echo hoorde. Soms was het zo vies en stonk. Een poging van Graffiti op de muur. Prachig als je even stil stond en doorheen keek, naar de pracht van een seisoen als kijken naar een photo.

Ik ben nog in het buitenland maar kan niet wachten om het moois te bewonderen

Curtir
bottom of page